Stevnsgade Skole

In this album:

Stevnsgade Skole

Uploaded by Palle Blak Pedersen on 2011-08-01 : 2934 views

Skolen hedder nu Guldberg Skole

Discussion

 

Anonymous 2011-08-01  

Vi, der gik på Prinsesse Charlottes Gades Skole, benyttede Stevnsgades Skole til sløjd, det ugentlige bad og ikke mindst den frygtede skoletandlæge, der havde til huse helt oppe under taget. Man kunne fristes til at tro, at det dengang gjaldt om at bore tænderne ud... og fylde dem med "sølv" uanset, hvor stort hullet var.....

Read more

Anonymous 2012-02-06  

Freddy H. Christensen. Elev 1945-1954
Skoletandlægeklinikken oppe under taget på Stevnsgades skole
1945 - 1954

På Stevnsgades skole var der en Tandlægeklinik helt oppe under taget, hvor både eleverne fra egen skole og elever fra flere andre skoler i nabolaget kom et par gange om året for at blive check´et.

Den helt specielle "tandlæge duft", eller må jeg have lov til at kalde den for lugt, af div. desinfektionsvæsker og kemikalier der mødte én allerede når man åbnede døren til venteværelset, glemmer man aldrig.
Så kunne man sidde dér og vente på træbænkene langs væggen og indsnuse den ildevarslende luft, medens nervøsiteten voksede minut for minut.

Uroen i kroppen blev ikke mindre af, hvis der sad en anden dreng der ikke led af tandlægeskræk og udbredte sig om hvad han havde fået lavet sidste gang og at det var da ikke noget at pive over.
Når der var en ledig stol, blev man kaldt ind efter tur, og så sad man dér og så op i det kraftige lys fra arbejdslampen og på det besynderlige, udballancerede stangsystem, hvor selve håndtaget med boret sad for enden og blev drevet af en lille el. -motor inde i konsollen, via et snoresystem der med en svag vibrerende lyd, løb over små hjul på hvert knæled på stangsystemet.
Når Tandlægen startede boret kunne man følge det sted, hvor snoren var samlet og som kom igen og igen.

Dengang i 1950´erne løb boret ikke særlig hurtig rundt, antagelig for at borehullet i tanden ikke skulle blive for varmt, for boret var ikke vandkølet.
Jeg husker stadig den grove, skurrende lyd fra boret når det presset ind i tanden og forberedte selve arbejdet med plomberingen med sølvpasta´en. hvor var man lykkelig når man var færdig, for nu ville der gå en rum tid før man skulle se tandlægen igen.

På vej ud gennem venteværelset kunne sende medlidende blikke til de "ofre" der sad og ventede på at det skulle blive deres tur.

Jo !, man har mange slags minder fra skoletiden

Read more

Københavns Museum 2012-02-06  

Kære Freddy, mange tak for den virkelig fine beskrivelse. Man kan næsten fornemme den ubehagelige duft - og hvis man selv har en snert af tandlægeskrækken, bliver man ganske urolig! mvh Sarah Giersing

Read more

Palle Blak Pedersen 2012-02-06  

Hej Freddy..... TAK for en malende beskrivelse af tandlægebesøget på Stevnsgade Skole - det vækkede virkelig minder.... og det var næsten som selv at sidde i venteværelset - nøjagtigt samme negative oplevelse som jeg havde - ja selv lugten af "tandlæge" vibrerer stadig i mine næsebor....når jeg læser din beskrivelse. Udboringerne og de dybe kratere må vi stadig leve med..... ;-)

Venlig hilsen Palle Blak Pedersen

Read more

Anonymous 2012-03-18  

Hej Freddy. At læse din beskrivelse af besøget hos tandlægeklinikken på Stevnsgades skole fik mange ubehagelige minder op i mig. Jeg gik selv på skolen i 50'erne og kan med gru huske, når der blev banket på døren til klasseværelset og "tandlægedamen" trådte ind og læste navnene op på de elever, som hun gerne ville have med op til tandlægeundersøgelse. Man fik helt ondt i maven. På klinikken fik jeg uden mine forældres tilladelse trukket en blivende tand ud i overmunden, så jeg nu har en en skæv fordeling af tænderne i overmunden. Det har senere undret mange tandlæger.
Venlig hilsen Vivi Nielsen

Read more

Anonymous 2012-05-16  

hej Freddy jeg startede på pr.charlottes gade skole og da skolen blev "nedlagt" i 1980 skulle min klasse og jeg over på Stevnsgade skole og det var ikke rart da vi vidste, at tandlægen var under taget på skolen og begyndelsen af 1981 blev jeg kaldt op til "undersøgelse" hos tandlægen hver anden dag og det blev jeg intil jeg flyttede skole så slap jeg for at blive kaldt op hver anden dag og det har bevirket at jeg led af tandlægeskræk i mange år fordi hver gang en klinik assisten kom for at hente mig skulle jeg vente til der var tid til mig og den tandlæge jeg skulle ind til kunne ikke stikke ordenligt og når jeg blev bordet i tæderne "pressede" tandlægen boret hårdt ned i tanden så jeg havde tandpine i et par dage efter og der hvor tandlægen havde stukket med nålen smertede tandkødet meget så derfor har jeg kun meget dårlige erfaringer med Stevnsgade tandlægeklinik og min tandlæge spurgte mig en gang om jeg led af tandlægeskræk og til det kunne jeg bekræfte at det gjore jeg især når der skulle lægges lokalbedøvelse
med venlig hilsen per

Read more

Anonymous 2012-06-16  

Jeg gik på Stevnsgade skole fra 1945 til 1954. Jeg husker tydeligt, når msn blev ksldt op på tsndlægeklinikken. Engsng jeg
sad i tandlægestolen, kom tandlægen gående
med hænderne på ryggen. Jeg anede straks uråd, og ganske rigtig kom der en stor tang frem, og en tand blev trukket ud. Jeg
led af tandlægeskræk over mange, mange år.
Det er heldigvis overstået. Ellers var
Stevnsgade skole et dejligt sted, hvor man
havde det godt, og lærte ting, der kunne
bruges senere i livet. Birthe Sørensen (Hansen)

Read more

Anonymous 2012-09-25  

Jeg gik på Stevnsgade skole fra 1946-1954. Jeg kan fuldt tilslutte mig de "oplevelser" alle må have haft oppe under taget. Dog var der også gode ting ved det! Vi fik udleveret nogle brune kasser, hvor der var gigsafstøbninger af over/undermund, og de var gode til at tegne med på asfalten :-)Men ellers var mine bedste timer i Sløjdsalen hos G. Sjørlund.25.09.2012 Erling Bo Petersen.

Read more

Anonymous 2012-11-10  

Charlotte Gade Skole aug 1947 Fantastisk at læse om, det er som at være der igen. Både badning med skolebetjenten og turen til skoletandlæge var frygtede oplevelser.

Read more

Anonymous 2012-11-30  

Tak for jeres fine kommentarer, dejligt at min erindring passer med jeres oplevelse samme sted.
Der er stadig, her i 2012, Tandlægeklinik oppe under taget, men nu med moderne udstyr, bl.a. vandkølede, hurtig roterende bor lige som ude i den virkelige verden og alligevel "produceres" der børn der kommer til at lide af tandlægeskræk.

Read more

Anonymous 2012-12-13  

spændene historier

Anonymous 2013-06-13  

Jeg har også mange dårlige erfaringer med tandlægerne på stevnsgade skole. Jeg havde altid 3 til 4 huller som skulle bores, men efter jeg holdt op med at gå der har jeg ikke haft et eneste hul. Jeg mødte en dame, hvis dreng også skulle starte deroppe, og jeg advarede hende om det sted, og at hun skulle prøve at tjekke drengens tænder hos hendes egen tandlæge først, da jeg næsten var sikker på, at vi børn kun blev brugt som forsøgskaniner. Min mistanke holdt stik. Da hun kom op til sin egen tandlæge havde hendes dreng kun et hul i en mælketand, som alligevel var lidt løs, og ud over det var der intet. Oppe på stevnsgade tandlægeklinik ville de i gang med at trække to tænder ud, som slet ikke sad løs. Der udover sagde de at han havde fem huller og de fandt ikke engang det hul i den løse tand. Så den damen blev så rasende og råbte op om at de kun brugte børnene som træningsopjekter, og at hun gudskelov var blevet advaret mod dette sted. I dag er alle mine kindtænder ødelagt og hvor skal man få erstatning for det? Øv for et sted siger jeg bare. Nedlæg dette forsøgscenter med det samme. Det skulle simpelthen forbydes. Vædderen

Read more

Anonymous 2014-04-01  

Tak for alle de pæne ord om min beskrivelse af tandlæge klinikken på Stevnsgades skole. Lige som mange af jer, har også jeg, som voksen, aldrig synes at et ½ eller 1/1 årligt tjek hos tandlægen var nogen udpræget fornøjelse.

Read more

Anonymous 2014-04-27  

Karin Volzgen Mathews (fdt. Nielsen)
Det var dejligt at se lidt om de gamle dage paa Stevnsgade Skole. Jeg gik der fra 1945-1954 (ja, i aar er det 60 aar, siden vi bestod Real Eksamen). Jeg var tilbage i Danmark i 2008 og fik da ogsaa et besog gjort til skolen og Tandlaege klinikken, som begge bragte mange minder tilbage. Hvis mine klasse kammerater ser denne note, vil jeg meget gerne hore fra jer,,, email: karinmathews13@aol.com

Read more

Anonymous 2015-06-03  

Offer for Stevnsgade skole tandplejen.
Alle de børn der har fået deres tænder boret i stykker i forskningens/uddannelsens navn, vi burde samle os i en forening og søge om fuld erstatning af kommunen, til at betale regningerne til at vedligeholde vores tænder, resten af vores liv, (det der er tilbage at tænderne) jeg er selv et offer i denne sag.
M.v.h.
TM

Read more

Anonymous 2015-09-09  

Jeg snuplede tilfældigt over linket til denne side, da jeg også har gået på skolen i 10 år. Jeg har også mange dårlige minder fra mine tandlægebesøg oppe under taget, og mine tænder har det bestemt ikke godt efter den behandling man fik. De er helt sikkert skyld i min tadlægeskræk i dag. Jeg gik bla. til kontrol da jeg havde slået mine fortænder, og skulle komme ofte og have kontroleret om der stadig var liv i nerverne i fortænderne, så jeg blev udsat for stød i tænderne, bare tanken om det genkalder smerten men blev udsat for.
Mvh. Jørn W

Read more

Write a comment

Type your comment below to add it to the WALL. You cannot write links in your comment. We reserve the right to remove any comments that we consider to be offensive, unlawful or commercial.


Enter the letters and numbers you see below in order to prevent spam.

D932422cfa767c58e5c7f551c60466f32ab24a7d

Explore:

Location
Nørrebro
Time Period
2000-2010
Topics
Skole
Bygning
Undervisning

FLAG THIS MEDIA ITEM TO A MODERATOR

Please select the main reason why you want to flag this item:

  • D932422cfa767c58e5c7f551c60466f32ab24a7d
  • Cancel